На 6 август честваме рождението на българския офицер Панайот Дворянов

Панайот Дворянов е български офицер, участник във войните за национално обединение, известен с успешната защита на Белоградчик от сърбите през 1885 година

Панайот Великов Дворянов е роден на 6 август 1856 година в Русе. Първоначално образование получава в родния си град, след което завършва гимназия в Букурещ. През 1880 година завършва Военното училище в София във втория випуск и е произведен в чин подпоручик.

На 17 октомври 1884 година преминава в запаса до 11 октомври 1885, когато е отново мобилизиран. На 26 октомври с приказ на военния министър поручик Дворянов е изпратен на служба във Видинската крепостна артилерия.

По време на Сръбско-българската война от 1885 година Дворянов командва Сандровската и Русенската доброволчески чети. Началник е и на Чупренския участък. Организира отбраната на Белоградчик срещу 4 батальона от 14 резервен сръбски полк.

На 5 ноември Сандровската чета на поручик Панайот Дворянов успява да се промъкне в Белоградчик, като заедно с отряда на поручик Стефан Чолаков разбива сръбските части, предимно с удар на нож. Предложен е за награждаване с орден „За заслуга“ на военна лента от началника на Северния отряд капитан Атанас Узунов. На 15 ноември взема участие в боевете при Гайтанци, където частите командвани от него разбиват противниковата артилерия.

loading...

След войната със Сърбия Панайот Дворянов служи в артилерийски части. През 1895 година е произведен в чин полковник. През Балканската война (1912 – 1913) полковник Дворянов командва 2-ро отделение от 5-и нескорострелен полк.

Панайот Дворянов умира на 17 февруари 1937 година в София.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!