На 5 май 1948 г. е създаден ПФК ЦСКА София!

ЦСКА (оригинално абревиатура от Централен спортен клуб на армията, изговаря се цѐ сѐ ка̀) е български професионален футболен клуб от София създаден на 5 май 1948 година, след обединението на „Септември“ (София) с военния клуб ЦДВ с първоначално име Септември при ЦДВ.

През годините досега, името на отбора е променяно на няколко пъти като почти винаги абревиатурата ЦСКА е запазена, с изключение на годините до 1962 г. и когато клубът е преименуван на ЦФКА „Средец“ заради реформата на българския футбол през 1985 година.

От 1948 година досега, ЦСКА участва във всички футболни шампионати на Първа професионална футболна лига на България („А“ футболна група до 2016 година), като пропуска единствено сезон 2015/16 поради обявяване в несъстоятелност на футболното дружество.

От създаването си ЦСКА е шампион на България 31 пъти (национален рекорд), носител е на 20 национални купи на България и 4 Суперкупи.

Със своите два полуфинала в турнира за Купата на европейските шампиони през сезони 1966/67, 1981/82 и един полуфинал за Купата на носителите на купи през 1988/89 година, ЦСКА е най-титулуваният отбор от България в европейските клубни турнири, заемащ на 60-то място, най-предно от всички български представители в класацията за най-добър отбор на Европа за 20 век на Международната федерация за футболна история и статистика.

loading...

Цветовете на титулярния екип на отбора са червена фланелка с бели гащета, клубът често е наричан с прякорите „червените“ и „армейците“.

ЦСКА играе домакинските си мачовете в София на стадион „Българска армия“ с капацитет от 22 995 места (18 495 седалки). Най-големият съперник на клуба от България е ПФК Левски (София) и мачовете между двата отбора често се наричат ​​Вечното дерби на България.

Това е най-успешният български футболен отбор в досегашната история на българския футбол (по крайни позиции) и вторият най-успешен отбор по спечелени точки в „А“ група (1948 – 2000 г. и 2003 – 2016 г.); Висша лига (2000 – 2003 г.) и Първа лига (2016-до сега).

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!