На 4 декември 1912 г. умира българският революционер Атанас Лютвиев!

Анастас Лютвиев е български учител и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Атанас Иванов Лютвиев е роден през 1885 година в град Прилеп. Учи в родния си град и в българската класическа гимназия в Битоля. През учебната 1906/1907 година учителства в класното училище в Петрич. Тук той се присъединява към ВМОРО и е избран за член на околийския комитет на организацията. Участва дейно в културния живот на града.

Работи като учител в Енидже Вардар. През септември 1910 година Анастас Лютвиев е арестуван по време на обезоръжителната акция на младотурците.

През учебната 1911/1912 година е надзирател към пансиона на Солунската българска мъжка гимназия.

loading...

През 1912 година Анастас Лютвиев е учител в българското училище в Прилеп. През декември същата година, заедно с около 45 видни прилепски граждани е поканен на празненство, организирано от сръбските власти в града. Лютвиев вдига тост за победите на българската армия в Тракия, което предизвиква гняв у присъстващите сръбски офицери. Той е отвлечен в сградата на сръбското училище и е удушен, а тялото му е изгорено в пещта на училището на 4 декември 1912 г.

По-големият му брат е революционерът Владимир Лютвиев, а по-малкият му брат Илия Лютвиев е убит в двора на Солунската гимназия през 1913 година от гръцките власти. Името му носи улица в Петрич.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!