На 3 юни 1938 г. е роден българският дипломат Кирияк Цонев!

Кирияк Цонев Цонев е български дипломат, писател, преводач, журналист, от гагаузки произход. Роден е на 3 юни 1938 г. Книгите му са издадени с името Киряк Цонев.

Той е първият арабист в съвременната българска дипломация. Като познавач на арабските страни и изследовател на историята на българите често е канен в коментарни телевизионни предавания.

Средното си образование Кирияк Цонев е завършил в Каварна, а висшето – в Московския държавен институт по международни отношения със специалност „Международни отношения“ и първи език арабски (1965).

През цялата си трудова дейност Кирияк Цонев е професионален дипломат в системата на Министерството на външните работи, където преминава професионалната стълбица на дипломатическата кариера от стажант до началник на отдел „Арабски страни“. Работил е в посолствата на България в Дамаск, Кайро и Алжир, бил е посланик в Алжир (включително за Мавритания) и първи български консул в Обединените арабски емирства. Посетил е всички арабски държави.

loading...

Преподава предметите „Българо-арабски отношения“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и „Външна политика на арабските страни“, както и „Практически арабски“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“, Благоевград. Преподавал е също във Варненския свободен университет и Бургаския свободен университет.

Заместник-председател е на Дружеството за българо-алжирско приятелство. Член е на ръководството на Организацията на обединените българи, Световния съвет на гагаузите, академик в Международната академия по българознание, иновации и култура, почетен гражданин на Каварна

Кирияк Цонев  е автор на редица художествени и научноизследователски книги, преводач и активен журналист.

Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на преводачите в България.

Кирияк Цонев умира на 13 юли 2016 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!