На 3 юли е роден българският писател и журналист Елин Рахнев!

Елин Рахнев е български писател, поет, драматург и журналист.Роден на 3 юли 1968 г. в София. Завършил е Специална педагогика в „Св. Климент Охридски“, а по-късно учи режисура в НАТФИЗ в класа на Крикор Азарян.

Работил е като журналист във вестниците „Денят“ и „Континент“. Четири години е издател и главен редактор на „Витамин Б“ – списание за литература и поезия. В периода 2000 – 2003 г. е драматург на Народния театър „Иван Вазов“, създава „Театър на последния етаж“. От 2006 г. до 2009 г. е драматург на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Основател и сценарист на телевизионните предавания „Кръгове“ по БНТ, „Невалидно“ по bTV, „Арт трафик“ по PRO.BG. Автор в „Суматоха“ и „Панорама“, където авторската му рубрика върви и в момента. Водил е редовни рубрики във вестник „7 дни спорт“, списание „Тема“, списание „Его“. От 2012 г. всяка седмица води авторска рубрика във в. „168 часа“.

Автор е на стихосбирките „Съществувам“, „Развяване на минзухара“, „Октомври“, „Канела“ и на пиесите „Боб“, „Флобер“, „Прозорецът на Йонеско“, „Кукувицата“, „Фенове“, „Маршрутка“, „Тест“, „Любов“ и „Свалячи“. Пиесите и стиховете му са преведени на над 20 езика.

loading...

Член на журито на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 1999 и 2002 г.

През 1992 г. с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ печели първа награда на конкурса за поезия „Веселин Ханчев“, а през 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ печели наградата „Иван Николов“.

Елин Рахнев има две награди „Икар“ за драматургия – за пиесите „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003). През 2011 г. печели и „Аскеер“ за текста на пиесата „Тест“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!