На 26 октомври 1961 г. е роден композиторът Асен Аврамов!

Честит рожден ден на композитора Асен Аврамов!

Асен Аврамов е български композитор. Роден е на 26 октомври 1961 година в София. Завършва Националната музикална академия със специалност “ударни инструменти”, а първото му “работно място” е прочутият ансамбъл “Полиритмия”.

Днес Асен Аврамов е автор на музиката за 150 представления в различни, предимно столични драматични театри. Най-много е работил за Малък градски театър “Зад Канала” и Театрална работилница “Сфумато”, но музиката му звучи и в постановки на НТ “Иван Вазов”, ДТ “София”, Сатиричен театър, Младежки театър, Театър на въоръжените сили, Драматичен театър – Сливен, Драматичен театър – Пловдив, Драматичен театър “Стоян Бъчваров – Варна, Родопски драматичен театър – Смолян и други.

Работил е с величие като Иржи Менцел, както и с най-талантливите и авангардни български режисьори: Иван Добчев, Борислав Чакринов, Бина Харалампиева, Стоян Камбарев, Пламен Марков, Явор Гърдев. Създава партитурите за около 20 игрални и документални филма, един телевизионен ситком, няколко балетни спектакъла. Изявява се и като сценарист и продуцент на телевизионни предавания и реклами за БНТ.

loading...

Асен Аврамов има огромен принос към жанра на радиотеатъра в БНР с над десет аудиопостановки, три от които – “Апокриф” , “Атолът” и “Цитаделата”, са отличени с изключително престижните награди Prix Europe и Prix Marulic. Сред другите му отличия са “само” четири награди “Аскеер”и престижната награда на фондация “Димитър Вълчев”, която по традиция се връчва “от композитор на композитор”.

Източник: bnr.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.