На 26 март 2000 г. България и Румъния подписват декларация за изграждането на Мост Видин-Калафат

На 26 март през 2000 г. е подписана Декларация между правителствата на България и Румъния за изграждането на Мост Видин-Калафат на река Дунав.

Мостът Видин-Калафат (по известен като Дунав мост 2) е планиран пътен и железопътен мост над река Дунав, който трябва да свърже градовете Видин в България и Калафат в Румъния. Чрез проекта за Изграждане на нов мост на река Дунав между България и Румъния при Видин-Калафат на Министерството на транспорта се постига съществено отваряне на транспортната мрежа на България и нейното интегриране с европейските транспортни мрежи.

Проектът е част от паневропейски транспортен коридор 4 и има ключово значение за цялата Югоизточна транспортна ос на Европа и на Трансевропейската транспортна мрежа с възможностите за комбиниран транспорт и за прехвърляне на определени обеми трафик от шосе на железница.

Мостът ще е с дължина 1971 метра, като включва по 2 пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея.

loading...

Работите по инфраструктурата включват изграждане на нова товарна железопътна гара и 7 км нова железопътна линия, реконструкция на съществуващата пътническа гара и строителство на 4 пътни възела на 2 нива.

На 24 януари 2007 Народното събрание ратифицира споразумението между България и Румъния за изграждане на нов мост над река Дунав.

Източник: banker.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!