На 23 септември 1870 г. е роден българският революционер Крум Прокопов!

Крум Прокопов е български просветен деец и революционер, член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Крум Спасов Прокопов е роден в 1870 година в село Гайтаниново, тогава в Османската империя, днес в България. Баща му е видният български учител в Източна Македония Спас Прокопов. В 1895 година завършва с десетия випуск Солунската българска мъжка гимназия. Учи три семестъра право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Прекъсва и работи като учител в Разлога, Неврокоп и Горно Броди, Серско.

От 1900 до 1901 г. Спас Прокопов учителства в Лозенград, като едновременно е и ръководител на околийския революционен комитет на ВМОРО. В 1903 г. влиза в Школата за запасни офицери в Княжево. След това работи като чиновник в Българската земеделска банка, а по–късно се занимава с търговия.

Крум Прокопов умира на 2 октомври 1950 г. в София.

loading...

Източник:  bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!