На 22 юли 1934 г. е роден българският художник Тодор Цонев!

Тодор Цонев е български художник. Работи графика, живопис, сатирична пластика, дърворезба и металопластика, офорти и стенописи, но най-известен е с политическите си карикатури. Ученик е на Илия Бешков.

Роден е на 22 юли 1934 г. в София. Открива първата си изложба през 1970 г., на която излага 142 малки пластики. Втора изложба, с 350 сатирични пластики, представя през 1977 г. През следващата година, на 16 март 1978, домът на Тодор Цонев бива обискиран от Държавна сигурност и са конфискувани почти 500 негова карикатури. Художникът прекарва 68 денонощия в ареста на „Развигор“ 1.

Карикатурите биват показани пред публика едва на 11 януари 1990 г. в изложбата „Летопис на авторитаризма“ в залата на СБХ на „Шипка“ 6 в София, която предизвиква много голям обществен интерес.

Тодор Цонев е автор, пряко свързан с историята и ранните години на институцията Дом на хумора и сатирата и Фестивала на хумора и сатирата в Габрово. Именно там той реализира първата си самостоятелна изложба на малка сатирична пластика в началото на 70-те години, която се посреща възторжено от публиката.

loading...

Цонев участва активно в разработването на идеи за Дома на хумора в етапа на неговото създаване.

Сатиричното му творчество му създава проблеми в условията на комунистическа власт и той започва да създава значителни по обем произведения на политическата сатира в ателието си, които не показва в изложби. Когато информация за тези произведения достига до официалните власти, той е арестуван и част от карикатурите му са иззети и държани в държавното следствие почти двадесет години.

През 1989 година е организирана изложба в СБХ София на т.нар. „арестувани карикатури”, която и до днес остава най-посещаваната изложба в историята на изкуството в България.

Между 1991 и 1999 г. Тодор Цонев издава вестник „Сатира“ в сътрудничество с Мария Овчарова. Негови карикатури се публикуват и в много български ежедневници.

Умира след тежко заболяване на 23 октомври 2004 г. През юли 2007 г. семейството на художника организира ретроспективна изложба с негови творби, която има за цел и да покаже творчеството на художника в един по-пълен вид и да припомни на българския зрител, че освен карикатурист Цонев е и един широкоспектърен автор.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.orgdesant.net


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!