На 2 юни 1935 г. умира българският революционер Апостол Дограмаджиев!

Апостол Дограмаджиев, известен като Антиката, е български революционер, участник в национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия.

Апостол Дограмаджиев е роден в 1882 година в град Нова Загора, Източна Румелия. Завършва прогимназия и става член на Върховния македоно-одрински комитет. По време на Илинденско-Преображенското въстание е четник в четата на поручик Димитър Зографов.

След избухването на Балканската война в 1912 година Дограмаджиев е войвода на партизанска чета №45 на Македоно-одринското опълчение, действаща в Западна Тракия – Софлийско и Дедеагачко.

Занимава се с журналистика и от 1910 до 1931 година издава вестник „Политическо съзнание” в Нова Загора, а през 1913 година в София вестник „Кукуригу”. Умира на 2 юни 1935 година в Нова Загора

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!