На 2 септември 1927 г. е роден актьорът Спас Джонев!

Спас Илиев Джонев е български театрален и филмов актьор.

Спас Джонев е роден на 2 септември 1927 г. в с. Ново село, Пловдивско.

Спас Джонев (1927 – 1966) едва 18-годишен през 1945 г. постъпва в Свищовския общински театър.

За два сезона изиграва 14 роли, като започва с крал Карл Моор в „Разбойници” от Шилер, а с Нил в „Еснафи” от Горки завладява софийската публика. В Народния театър дебютира с ролята на Ромео, който от романтично момче, благодарение на любовта, става мъж

loading...

В „Антигона” от Софокъл неговият Хемон е пламенният годеник, който не може да спре своята любима да избере дълга пред любовта.

В ролята на лорд Горинг („Идеалният мъж” от Оскар Уайлд) с изящество изговаря авторовите афоризми.

Благородник, противопоставящ се на фалша и изкуствените светски игри, с тънък психологически анализ и изключително чувство за ирония и самоирония, той изгражда един изключително обаятелен герой

В ролята на Освалд в „Призраци” от Ибсен неговият темперамент се разгръща в трагически пламъци. Младежът чувства безпомощността си, своята обреченост и горчиво осъзнава, че плаща чужди грешки.

Подобен е и неговият Гастон в „Пътник без багаж” от Жан Ануи. Един човек, опустошен от войната, който трябва да се откаже от предишния си живот.

Спас Джонев е майстор на сценичния стих. Той го изговаря със своя нежен, лиричен тенор, с дълбоко разбиране на музикалността и метриката на поезията.

Неговите рецитали на „Песен на песните” от Шалом Алейхем и „Легенда за греховната любов на зографа Захарий” стигат до всички краища на страната и го превръщат в жива легенда.

Поклон!

Източник: archives.bnr.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!