На 2 април 1928 г. е роден българският художник Тодор Атанасов!

Тодор Атанасов Атанасов е български художник-график.

Роден е на 2 април 1928 г. в Карнобат. Учи в класическата мъжка гимназия „Георги Раковски“, където негов учител по рисуване е видният бургаски художник и скулптор Петко Задгорски.

През 1954 г. Тодор Атанасов завършва специалност скулптура във ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на проф. Иван Фунев, но твори предимно в областта на графиката, в жанровете пейзаж и градски пейзаж, голо тяло, илюстрация. Много от картините му имат за сюжети антифашистката борба и живота на моряците и рибарите.

Автор е и на няколко екслибриса: на композитора Тончо Русев, на поетите Христо Фотев, Ваньо Вълчев и Илия Буржев. Използва различни техники: суха игла, офорт, литография, монотипия, линорезба. Автор е и на пет бюста в Бургас.

От 1959 г. до края на живота си редовно участва във всички общи художествени изложби, а приживе урежда около десет самостоятелни. Негови картини са показвани на редица експозиции в чужбина.

loading...

От 1962 до 1973 г. Тодор Атанасов е секретар на групата на бургаските художници, от 1973 до 1979 г. е отговорен секретар на СБХ.

Създател и първи директор от 1965 до 1973 г. на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“, председател на Окръжния съвет за изкуство и култура от 1969 до 1973 г. Основава графичната база в Бургас, която ежегодно се посещава от много художници от страната и чужбина. Един от организаторите на международните симпозиуми по скулптура в местността Отманли край Бургас.

Награден е с орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1972 г., отличен е с наградата на СБХ за графика на името на Веселин Стайков през 1975 г., „заслужил художник“ от 1977 г.

Тодор Атанасов умира на 29 юни 1985 г. в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!