На 19 юни си спомняме за Проф. Петър Христосков!

Петър Христосков е български цигулар, композитор и музикален педагог. Роден е на 8 март 1917 година в град София.

През 1936 година завършва цигулка в Държавната музикална академия в класа на Саша Попов. Още преди дипломирането си свири в Царския симфоничен оркестър. От 1940 до 1943 година специализира в Берлинската музикална академия, където му преподава цигуларя Густав Хаверман. През този период изнася концерти пред германска и австрийска публика.

След завръщането си в България, Петър Христосков продължава концертиращата си дейност. Той е един от най-търсените цигулари по онова време. Участва в музикално трио с пианиста Димитър Ненов и виолончелиста Константин Попов, заменяйки трагично загиналия цигулар Христо Обрешков. Заедно със своята съпруга, пианистката Златка Арнаудова, изнася камерни концерти. От 1944 година концертира из Европа и Азия. От 1952 до 1954 година е част от Софийската филхармония.

През 1950 година се присъединява към Държавната музикална академия като професор по цигулка.

loading...

Като композитор създава симфонична и камерна музика. Преобладават творбите за цигулка, написвайки за този инструмент следните солови изпълнения: 36 капричии, две сюити и три рапсодии. Негово дело са три концерта за цигулка и пиано, два концерта за виолончело и оркестър, концерт за голям симфоничен оркестър и други.

За приносите си към музикалното дело е награден с орден „Народна република България“ – първа степен, през 1987 година

Проф. Петър Христосков умира на 19 юни 2006 г. в София

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!