На 19 декември е роден българският музикант Милчо Левиев!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Милчо Левиев!

Милчо Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Брат е на художника Йоан Левиев.

Милчо Исаков Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата Джаз Фокус’65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни „Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.

loading...

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.

Автор е на симфонии и камерна музика.

През 1997 г. е удостоен с орден „Стара планина“ „за извънредно големите му заслуги към Република България в областта на музикалното изкуство и по случай 60 години от рождението му“

През 1999 г. е удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет „за заслуги към съвременните интерпретации в джаза и за принос към департамент „Музикално-сценични изкуства“ на НБУ“.

През 2007 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, „за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството и по повод 70 години от рождението му“.

Музика към филми

„Горещо пладне“, реж. Зако Хеския (1965);
„Мъже“, реж. Васил Мирчев (1966);
„Отклонение“, реж. Гриша Островски, Тодор Стоянов (1967) (Златен медал и награда на ФИПРЕСИ, Москва, 1967);
„Опасен полет“, реж. Димитър Петров (1968);
„Малки тайни“, реж. Волфганг Щауте (1968);
„Иконостасът“, реж. Христо Христов, Тодор Динов (1969);
„Един снимачен ден“, реж. Борислав Шаралиев (1969);
„Осмият“, реж. Зако Хеския (1969);
„Понеделник сутрин“, реж. Ирина Акташева, Христо Писков (1966/1968);
„Chickpeas“, реж. Nigol Bezjian (USA) (1992);
„Писмо до Америка“, реж. Иглика Трифонова (2001);
„Electric Heart: Don Ellis“, реж. John Vizzusi (USA) (2007).

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.