На 19 април 1923 г. загива българският революционер Григор Георгиев!

Григор Георгиев, известен като Григор Бучишки или Глигор Гьорев, е български революционер, деец Вътрешната македонска революционна организация.

Роден в щипското село Бучище. Влиза във ВМОРО. При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи четата на Славчо Абазов и Нестроевата рота на 15 щипска дружина. През Междусъюзническата война е в Сборната партизанска рота и е ранен на 5 юни 1913 година. Носител е на орден „За храброст“ IV степен

След 1919 година Григор Георгиев се включва във възстановяването на ВМРО в Кратовско. Загива на 19 април 1923 година заедно с Туше от Бунеш, Саздо Гочев и Пано от Неокази и Лазар Станишков и Николчо Иванов от Нежилово.

Поклон!

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!