На 18 януари 1861 г. е роден генерал-майор Григор Грънчаров!

Григор Грънчаров е български военен инженер (генерал-майор).

Григор Москов Грънчаров е роден на 18 януари 1861 г. в Горна Оряховица. Братов син на известните български революционери Вичо и Сидер Грънчарови. След Освобождението на България, Григор Грънчаров постъпва в Одеското военно училище в Русия и завършва през 1881 г.

По време на Сръбско-българската война (1885) командва 2-ра пионерна рота, с която участва в укрепяването на Сливнишката позиция. За усърдието си е награден с орден „Св. Александър“ V степен.

През 1886 г. Григор Грънчаров завършва военната академия в Русия, след завръщането си в България участва в подготовката на русофилския бунт в Русе (1887).

След неуспеха на бунта, заедно с много други офицери емигрира в Русия, където служи в Кавказката военна област.

loading...

През 1898 г. се урежда въпроса с емигриралите офицери и му се дава възможност да се върне отново в България.

По време на Балканската война (1912-1913) е командир на 3-та бригада от 9-та пехотна плевенска дивизия и е пръв помощник, началник на войските на дясното крило на генерал Георги Вазов при подготовката и щурма на Одринската крепост.

В Първата световна война (1915-1918) командва отново 3-та бригада от 9-а дивизия.

Генерал-майор Григор Грънчаров умира на 29 февруари 1928 г. в Бяла.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!