На 18 април 1880 г. е роден българският политик Никола Логофетов!

Никола Логофетов е български политик – председател на XXV народно събрание, депутат, адвокат в Лом.

Никола Петров Логофетов  е роден на 18 април 1880 г. в Ново село. Син на Петър Логофетов. Учи в родното си Ново село, Видинско през периода 1891-1903 г. Завършва гимназия във Видин, следва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 1909 до 1943 г. работи като адвокат в Лом. Главен редактор на вестник “Земеделско право”.

Никола Логофетов участва в 3 войни. Взема участие в Балканските войни (1912–1913) и Първата световна война от 1914–1918 г. Носител на “Орден за граждански заслуги”.

Общински съветник в Лом и окръжен съветник във Видин. Народен представител в 24-тото и 25-тото народно събрание.

loading...

Осъден е на смърт от Народния съд през януари-февруари 1945 г. и екзекутиран на 1 февруари 1945 г. Смъртната присъда е отменена през 1996 с Решение №243 на Върховния съд.

„ всеки народен представител от каквото и съсловие да бъде, да слуша винаги своя разум и само своята съвест, но без подценяване тогова или оногова“ – Никола Логофетов

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!