На 17 юни 1929 г. загива българският революционер Йосиф Киров!

Йосиф Киров Танаров, известен като Йосето или Йосиф Героят, е български революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация.

Йосиф Киров е роден в кукушкото село Врагитурци (днес Сотируда, Гърция) в българско семейство с революционни традиции — баща му и чичо му са близки съратници на Гоце Делчев. След като по-голямата част от Македония отново остава под чужда окупация след края на Първата световна война Йосиф Киров минава в нелегалност в 1922 година и става войвода на чета в Струмишко. Води чета от 18 четници.

На 17 юни 1929 година четата на Киров е открита от сръбска жандармерия при Висока чука над Дойранското езеро. Деветимата обсадени четници оказват няколкочасова съпротива, след което пробиват блокадата. Загиват Йосиф Киров заедно с двама четници. Сръбската жандармерия дава 13 убити, начело с началника капитан Желкович

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!