На 17 май 1958 г. е роден актьорът Пламен Пеев!

Пламен Пеев е български актьор.Роден е на 17 май 1958 година в град Хасково.

През 1987 година Пламен Пеев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Богдан Сърчаджиев. Работи в куклените театри в Хасково и Благоевград. Още преди да се дипломира като професионален актьор. След завършване на образованието си, започва работа по покана на режисьора Вили Цанков в Естрадно-сатиричния вариететен театър в Габрово, а по-късно и в Драматичния театър „Апостол Карамитев“ – гр. Димитровград. Работи един театрален сезон в Драматичния театър в Сливен и през 1993 година по покана на режисьора Александър Морфов започва да играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Дебютът на първата сцена на в спектакъла „Дон Кихот“ с реж. А. Морфов, а после следват и роли като Гого във „Вълшебна нощ“ по Бекет/ Мрожек/ Йонеско, Циганин в „Суматоха“ от Йордан Радичков, Чучура в „Сън в лятна нощ“, Овчарят в „Зимна приказка“, Евангелист/ Мъдрец в „Както ви е угодно или Дванайсета нощ“ от Шекспир, Страж в „Руи Блас“ от Виктор Юго, Татаринът в „На дъното“ по Максим Горки, Панталоне в „Кралят-елен“ от Карло Гоци, Стражар в „Албена“ от Йордан Йовков, Лекар в „Магбед“ от Йожен Йонеско, Димитрото в „Хъшове“ по Иван Вазов, Ваклин в „Почивен ден“ от Камен Донев, Валер в „Лекар по неволя“ и Лука в „Дон Жуан“ от Молиер, Порох в „Престъпление и наказание“ по Достоевски, Стариков в „Женитба“ от Н. Гогол, г-н Франсоа в „Слуга на двама господари“.

Сред театралните роли, в които може да бъде видян в момента, са: „Хъшове“ по Иван Вазов, реж. Александър Морфов; „Дон Жуан“ по Жан-Батист Молиер, реж. Александър Морфов; „Полет над кукувиче гнездо“ по Кен Киси, реж. Александър Морфов; „Сако от велур“ от Станислав Стратиев, реж. Бойко Богданов; „Ревизор“ от Н. В. Гогол, реж. Мариус Куркински; „Хамлет“ от Шекспир, реж. Явор Гърдев; „Животът е прекрасен“ по Николай Ердман, реж. Александър Морфов; „На ръба“ – авторски спектакъл на А. Морфов; „Процесът против Богомилите“ от Цтефан Цанев, реж. М. Младенова и „Синята птица“ от М. Метерлинк, реж. Мариус Куркински.

Участва и в телевизионни филми като „Огледалната стая” и „Къщата на думите”.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!