На 16 февруари 1836 г. Султан Махмуд II подписал ферман, с който се узаконява първата българска фабрика в Сливен

На 16 февруари 1836 година Султан Махмуд II подписва ферман, с който се узаконява първата българска фабрика в Сливен – тази на Добри Желязков.

След края на Руско-турската война през 1830 г. Желязков емигрира в Русия. За кратко време там успял да изучи целия процес на производство и да се сдобие с точни образци на доста от машините.

През следващата 1834 г. се завърнал в Сливен и открил собствена работилница, в която внедрил голяма част от наученото в Русия. Благодарение на познанията му и механизирането на по-голямата част от процеса работата му потръгнала. Вестта, че един неправоверен поданик започнал да тъче сукно като европейското, скоро стигнала до султан Махмуд II, който цял живот се борил за „нов ред“. Добри Желязков бил поканен да представи продукцията си в двореца и на 16 февруари 1836 г. султан Махмуд II подписал ферман, с който се узаконява първата българска фабрика.

Султанът дори субсидирал начинанието с 2 млн. гроша, а Добри Желязков участвал с познания, опит, труд и 80 000 гроша. От Русия били внесени една част от необходимите машини, а други били изработени на място по образците, които Желязков вече притежавал.

loading...

Източник: marica.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!