На 16 май 1982 г. умира ген. Иван Михайлов!

Иван Михайлов Попов е български политик, военен и държавен деец. Той е роден на 22 февруари през 1897 г. в град Фердинанд. Брат е на Христо Михайлов, на когото днешният град Монтана носи името до 1990 г.

Военната си служба отбива в ШЗО и в частите. Участва в Септемрийското въстание. Осъден е задочно на смърт през 1925 г. Емигрира отначало в Югославия, а след това в Съветския съюз.

Там завършва Военно-техническата академия в Ленинград и след това служи в Червената армия, достига до чин полковник.

През 1945 г. се връща в България и работи във военната област. Произведен е в чин генерал-майор и командва артилерията. През 1950 г. става зам.-министър на отбраната с чин генерал-лейтенант. След това е министър на отбраната с чин генерал-полковник, а след това и с най-високото звание в българската армия – армейски генерал, което той първи получава (другият е Добри Джуров).

loading...

Бил е дълги години народен представител, началник на Гражданската отбрана, зам.-председател на Държавния комитет за отбрана, член на Държавния съвет.

Награждаван е с ордените „Герой на Народна република България“, „Герой на социалистическия труд“ и други високи отличия. Умира през 1982 г. на 85-годишна възраст.

През 1935 г. Иван Михайлов е старши преподавател във Военно-артилерийското училище в Тамбов, но се увлича и от конструкторска дейност. Поради това се включва в екипа, който се е заел със създаването на нов тип оръдие.

През 1936 г. оръжието е готово и подлежи на изпитание. Понеже подобни мероприятия винаги стават в присъствието на Сталин, той е поканен на полигона. Идва почти разярен, защото не му е дакладвано, че се прави разработка на нов тип оръдие, с намерението да направи на пух и прах неговите конструктори, а дори и да ги накаже най-сурово.

В проведените стрелби обаче 76-милиметровото оръдие Ф-22 показва забележителни резултати и Сталин е принуден да признае неговите превъзходни качества. Затова вместо замислените от него наказания, изказва похвалата:“Вие сте създали един шедьовър на артилерията“. Всички конструктори, в т. ч. и Иван Михайлов са наградени с ордени.

Иван Михайлов е министър на транспорта и съобщенията, когато се взима решение за построяването на моста на река Дунав между Русе и Гюргево. Въпреки че това би трябвало да бъде работа предимно на Министерството на строителството, Михайлов се оказва негов ръководител.

Прекарва дълго време на строежа, като непосредствено следи изграждането на моста. Предвидено е той да бъде построен за 3 години, но благодарение и на усърдието на министър Иван Михайлов срокът е съкратен на 2 г.и 3 месеца.

Иван Михайлов лично прави предложения за някои промени в структурата на съоръжението и те са приети дори от съветските специалисти, за които са смята, че са корифеи в тази област. На откриването на моста присъстват Вълко Червенков и Георге Георгиу-Деж.

Още тогава Иван Михайлов изказва мнението, че само един мост на река Дунав между българския и румънския бряг не е достатъчен и ще трябва да се построят и други.

Иван Михайлов умира на 16 май 1982 г.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!