На 15 декември 2006 г. умира българският актьор Антоний Генов!

Антоний Генов е български актьор.

Антоний Ангелов Генов е роден на 9 февруари 1950 година в семейството на Ангел и Лили Генови. Баща му е изтъкнат универсален музикант, дългогодишен солист на Софийската Държавна Опера. Именно от него Антоний се влюбва в изкуството още като дете.

Детската му мечта е да стане художник и дори кандидатства в Художествената Гимназия, но за негово съжаление не е приет, затова той се насочва към актьорската професия.

Завършва актьорско майсторство в класа на професор Надежда Сейкова във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”.Започва своята кариера на актьор в театър „Сълза и смях”, като не след дълго вече е на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Най-успешните му роли са в „Сън в лятна нощ” от Шекспир, „Чайка” на А.П.Чехов, „Дон Жуан” на Молиер и други. Особено ярко е постижението му в ролята на Орце Попйорданов в „Солунските съзаклятници от Георги Данаилов.

loading...

В края на 70-те и началото на 80-те години Антоний Генов е една от най-големите звезди в българското кино. Емблематични са ролите, с които Антоний се превръща в любимец не само на българската публика. Панойот Волов в „Записки по българските въстания”, Велизарий във филма „Хан Аспарух”, д-р Банков в „Адаптация” на големия Въло Радев и още много други изиграни роли.

Заради големия си професионализъм и актьорско майсторство получава признание и много награди и отличия.

  • Наградата на критиката за ярък дебют за ролята на Панайот Волов във филма  Апостолите, Варна(1976).
  • Наградата на СБФД за ярък дебют за ролята на Панайот Волов във филма Апостолите, Варна (1976).
  • Медал „За заслуги към БНА за ролята на Велизарий във филма Хан Аспарух (1982).
  • Голямата награда „Златната роза за филма Те надделяха.
  • Заслужил артист (1987).

До смъртта си е женен за актрисата Нели Монеджикова, с която имат един син – Ангел Генов, който също е актьор.

В последните години от житейския му път Антоний страда от тежка депресия от случващото се в България, а именно криворазбраната демокрация, бавното и неусетно унищожаване на българската култура. Единствено частична утеха намира в реализацията на сина му Ангел, който поема актьорския път от родителите си.

Антоний Генов умира на 15 декември 2006 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: r-news.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.