На 14 септември е роден българският войвода Стоян Кантуров – Горки!

Стоян Иванов Кантуров с псевдоним Горки е български революционер и политик, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Стоян Кантуров е роден на 14 септември 1884 година в малешевското градче Пехчево, тогава в Османската империя, днес в Република Македония.

Завършва българското педагогическо училище в Скопие, а после работи като учител в Неготино, Пехчево и горноджумайското село Падеш. През май 1906 година е арестуван от османските власти и осъден на 101 години заточение. След Младотурската революция в 1908 година е освободен.

След като родния му край попада в Сърбия след Междусъюзническата война в 1913 година Кантуров продължава да оглавява чета в Малешево и да води сражения със сръбски части.

След края на Първата световна война Стоян Кантуров участва във възстановяването на ВМРО и става войвода на чета.

loading...

През юли 1924 година е делегат на Струмишкия окръжен конгрес. От 1925 година заедно с Борис Тиков е ръководител на Малешевска околия. След освобождението на Вардарска Македония през април 1941 година до 1944 г. е кмет на родния си град Пехчево.

След Деветосептемврийския преврат в 1944 година Стоян Кантуров е арестуван в Горна Джумая и е предаден на комунистическите македонистки власти в Скопие, които го осъждат на смърт. Впоследствие е помилван, а присъдата му е заменена с доживотен затвор. Излежава я в затворите в Идризово и Сремска Митровица до 1953 година, когато е амнистиран.

Връща се в България и умира през 1959 година в Благоевград.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!