На 10 юли 1970 г. умира художникът Веселин Стайков!

Веселин Стайков е български художник – живописец и график.

Веселин Георгиев Стайков е роден на 31 юли 1906 г. в Пещера. През 1925 г. завършва специалност графика на Художествената академия, където негови преподаватели са Борис Митов, Никола Маринов, Цено Тодоров и Васил Захариев. През 1940 г. прави специализация в Италия.

През 1946 година става доцент, а през 1961 година – професор в Академията, където преподава илюстрация и оформление на книгата. Сред учениците му са художниците Зафир Йончев, Христо Нейков, Борислав Стоев, Жана Костуркова, Димитър Трендафилов, Златка Дъбова и Петър Чуклев.

Стайков работи основно графика и живопис. Негови творби са представяли българското изобразително изкуство на международни изложби в десетки страни по света. Самостоятелни изложби прави в Мюнхен (1938), Прага (1953), Берлин, Лайпциг и Потсдам (1961). На Парижкото изложение през 1937 г. печели златен медал. През 1956 г. излиза книга за Веселин Стайков, с автор Цанко Лавренов.

loading...

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и много градски галерии в България.

Веселин Стайков умира на 10 юли 1970 г.в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!