На този ден през 1914 год. умира българската пианистка Люба Енчева

Проф. Люба Енчева е българска пианистка и музикален педагог.

Първия досег с пианото получава от майка си Невена Енчева, която в Киев е възприела метода на Лешетицки. Едва десетгодишна, Люба се класира първа между шестдесет и пет кандидати на конкурс в Кралска консерватория „Джузепе Верди“ в Милано, а на деветнадесет години, през 1932 г., я завършва с диплом за „най-висока степен по пиано“, отговаряща на „професор по пиано“.

По-късно специализира в Париж „курсове за виртуози и интерпретация“ на известния пианист и педагог Марсел Чампи, и в Берлин (при Едвин Фишер). От 1926 г. изнася множество концерти в България и чужбина. Професор е по пиано в държавната консерватория от 1963 г.

Акцент в професионалния ѝ път е Международният конкурс за певци и инструменталисти през 1936 г. във Виена. Сред сто и шестдесет кандидати Люба Енчева е носител на сребърен медал и един от лауреатите след Емил Гилелс, Якоб Флиер, Моник Брюшолри.

В журито са били Емил Зауер, Вилхелм Фуртвенглер, Бруно Валтер, Клаудио Арау. С композитора Димитър Ненов проф. Енчева поддържа професионални и приятелски контакти още от дните около откриването на новата зала „България“. Заедно с него изпълнява двойния концерт в до минор от Йохан Себастиан Бах с Академичния симфоничен оркестър.

loading...

На нея се дължи (след смъртта на Ненов) премиерното изпълнение на концерта му за пиано и оркестър, един от най-трудните в българската клавирна литература. Заради високия си художествен критерий и принципност проф. Люба Енчева е канена редовно в журитата на повече от петдесет най-престижни международни пианистични конкурса – „Чайковски“, „Шопен“, „Кралица Елизабет“, „Роберт Шуман“, „Бах“, „Дебюси“, „Бузони“ и други. Люба Енчева е гост-професор в най-авторитетната консерватория „Музишино академия“ в Токио.

Освен със студентите и майсторския клас, Люба Енчева води и курс за професорите, като ги запознава с постиженията на българската музикална култура. През 1952 г. получава Димитровска награда, а през 1979 г. е удостоена със званието народен артист.

Люба Енчева умира на 4 август 1989 година в град София На нейно име през 2008 г. е учредена ежегодна музикална награда в АМТИИ в Пловдив. На нея е кръстена и фондация за изкуствата. Съпругът ѝ Александър Петров дарява през 1997 г. родния ѝ дом на фондация „Млади дарования“. Поклон пред паметта и!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!