На днешния ден се ражда българският химик, Проф. Владимир Кабаиванов!

Проф. Владимир Кабаиванов е български химик-органик, член-кореспондент на Българската академия на науките от 1974 г.

Владимир Стефанов Кабаиванов е роден на 27 май 1917 г. в Самоводене. Между 1937 и 1939 г. Кабаиванов следва индустриална химия в Бърно, Чехия, а 2 години по-късно завършва химия в Софийския университет. В периода 1945 – 1953 г. е асистент по индустриална химия в Държавната политехника, София. Научните му интереси са в областта на химия на полимерите и технология на пластмасите. През 1953 г. и 1960 г. става съответно доцент и професор.

През 1974 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Владимир Кабаиванов има принос за организирането на химикотехнологичното образование в България и създаването на Химикотехнологичния и металургичен университет, София.

loading...

Заедно с проф. Петър Новаков и доц. Христо Константинов е откривател на секундното лепило „Каноконлит“, за което през 1982 г. му е присъдена държавна награда.

Отличия:

  • 1978 г. – награден е с орден „Народна република България“ I степен „по случай 60-годишнината от рождението му и за активно участие в борбата против фашизма и капитализма и за неговата научна дейност“.
  • Заслужил деятел на науката – май 1979
  • Лауреат на Димитровска награда – 1982
  • Носител на орден „Георги Димитров“ – май 1987

Проф. Владимир Кабаиванов умира на 27 май 2008 г.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!