На днешния ден през 1917 г. умира капитан Христо Бърдаров!

Христо Бърдаров е български офицер, загинал в Първата световна война за свободата на Македония.

Христо Лазаров Бърдаров е роден на 17 март 1890 година в Разград. Командва 2-ва картечна рота на 19-и пехотен шуменски полк. През Първата световна война полкът му защитава 3 години Охрид от позииците си в Мокра планина, където и загива на 19 октомври 1917 година. На 20 октомври 1917 г. е произведен посмъртно в чин майор.

Пренесен е и е погребан в двора на църквата „Свети Георги“ в Струга, на който постоянно са се палели свещи в негова памет. Властите на комунистическа Югославия разрушават паметника му след 1944 година.

Споменът за Христо Бърдаров е все още жив, като и до днес в Охрид се пее народната песен посветена на капитана от Българската армия.

Сдружението на македонските българи „Хоризонти“ поставя на 19 октомври 2004 година възпоменателна плоча на Христо Бърдаров в родния му Разград.

loading...

Христо Бърдаров е братовчед на полковник Христо Бърдаров, адютант на Цар Борис III

Поклон!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.