На днешният ден през 1866г. е роден българският лекар Иван Бацаров

Иван Бацаров е български лекар и офицер, санитарен генерал-майор.

Иван Николов Бацаров е роден на 16 август 1866 година в Шумен. Син е на възрожденския деятел Никола Бацаров.

Завършва средното си образование в 1-ва софийска мъжка гимназия в София, а през 1892 г. завършва Медицинския факултет в Цюрих, Швейцария, специалност „Медицина“. По-късно специализира „Бактериология“ в Париж, в Института „Пастьор“.

В Сръбско-българската война от 1885 година Иван Бацаров е доброволец в Червения кръст. От 1893 година е на действителна военна служба като подпоручик в Софийския артилерийски склад, след което в 4-и артилерийски полк.

loading...

През 1902 година Иван Бацаров оглавява новосформирания Противочумен институт, който през 1908 година се обединява с Бактериологичния институт. В 1904 година е назначен за началник на 1-ва софийска дивизионна болница, а от 1906 година е дивизионен лекар на 4-а пехотна преславска дивизия. На 15 октомври 1908 година е произведен в чин подполковник.

Участва в Балканската война като дивизионен лекар на 4-а дивизия. През 1914 е произведен в чин полковник и поема длъжността началник на военно-санитарната служба при Министерството на войната и главен лекар на Действащата армия – пост, който заема до 1920 година. На 19 март 1917 г. е награден с османския медал „За бойни заслуги“, същия месец – османския орден „Меджидие“, а същата година – и османския сребърен орден „Лиякат“.

Иван Бацаров е първият български лекар, който получава чин генерал-майор – на 15 август 1917 година. Това е признание за усилията, които д-р Бацаров полага за намаляването на смъртността и болестите в българската армия по време на Първата световна война.

Уволнява се от военна служба през 1920 година, след което работи в Бактериологичния институт в София до 1929 г.

Санитарен генерал-майор Иван Бацаров умира в София през януари 1951 година.

Поклон!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!