На днешната дата умира войводата Петър Горов!

Петър Горов Ников е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден е в 1872 година в малкотърновското село Заберново в патриотично семейство. Дядо му е убит от турците в Руско-турската война 1828-1829 година, а баща му е член на революционния комитет по време на подготовката на Априлското въстание.

Горов влиза във ВМОРО през септември 1902 година.

Става касиер на селския революционен комитет, а през април 1903 година е избран за войвода на смъртната дружина в Заберново.

През Илинденско-Преображенското въстание четата на Горов е в отряда на Дико Джелебов, войвода на Стоиловския революционен участък и участва в нападението срещу турските гарнизони в Стоилово и Калово. Петър Горов съхранява революционното знаме на участъка.

loading...

След въстанието в 1907 година е арестуван за революционна дейност и осъден на три години, но лежи само пет месеца в затвор в Одрин, тъй като е амнистиран след Младотурската революция.

След Освобождението на родния му край в 1912 година развива активна обществена дейност като член на БЗНС.

През 1923 г. като сдружен земеделец участва в Септемврийското въстание.

Петър Горов умира на 4 февруари 1956 година в Заберново.

Поклон!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!