На днешната дата умира българският революционер Александър Хаджипанов!

Александър Хаджипанов Илиев, известен и като Алексо Панов, е български революционер, битолски деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Александър Хаджипанов е роден през 1875 година в град Прилеп, тогава в Османската империя. Учи българската мъжка гимназия в Солун, където през 1894 година става един от първите присъединили се към ВМОРО.

Завършва в 1894 година с деветия випуск и преподава в родния си град, където участва в създаването на революциония комитет на ВМОРО заедно с Даме Груев, Йордан Гавазов и Юрдан Попконстантинов.

Следва Даме Груев при основополагането на революционните комитети на Битолския революционен окръг и участва на Ресенския конгрес на организацията.

Председателства Прилепския революционен комитет до 1895 година, когато записва електроинженерство в Париж, но се разболява и се завръща в Солун, където умира на 19 октомври 1900 година

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.