На днешната дата умира българският критик Божан Ангелов!

Божан Ангелов е български литературен критик, историк и културен деец. Роден на 1 ноември 1873 г. в Русе. Завършва Русенската мъжка гимназия „Княз Борис“ и славянска филология в Софийския университет. След дипломирането си учителства в Свищов, Видин и в Мъжката гимназия в Русе. Един от основателите и пръв председател на читалище „Св. Георги“ (днес – „Ангел Кънчев“) в Русе. През 1906 г. се премества в София. Директор на Народния театър от 28 април 1909 г. до 5 април 1911 г. и от 1 август 1918 г. до 12 август 1920 г.

На 15 октомври 1923 г. Божан Ангелов е назначен за директор на Народната библиотека и на този пост е до 8 март 1928 г.

Божан Ангелов е един от най-задълбочените изследователи на българската средновековна и нова литература. Автор на учебници и учебни помагала. Активно сътрудничи на различни периодични издания, където публикува литературно-научни статии, театрална критика, материали по проблемите на библиотечното дело.

Ангелов умира на 2 юли 1958 г. в град София.

loading...

Източник: libruse.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!