На днешната дата умира българският духовник Димитър Малинчев!

Димитър Малинчев, известен като отец Теофилакт, а по-късно и като д-р Малин е български революционер, духовник, архимандрит, лекар и емигрантски общественик.

Роден на 9 март 1884 година в орханийското село Врачеш със светското име Димитър Георгиев Малинчев. Неговите братя Петър и Христофор Малинчеви са български офицери. Завършва училище и се включва във ВМОРО. участва в Илинденско-Преображенското въстание в района на Крушево и Разлог. След потушаването на въстанието завършва Духовната семинария в София.

През 1908 година Българската екзархия го изпраща в Канада и САЩ за нуждите на българите емигранти там. Преди да замине получава специални инструкции във Външно министерство от генерал Стефан Паприков, и във военното ведомство, оглавявано от генерал Данаил Николаев.

Инструкциите са свързани с участието му в македоно-одринското движение и се отнасят до подтикване на македоно-българската емиграция в Америка към сформиране на нейни политически организации.

loading...

Организира през 1908 г. първото представление на „Македонска кървава сватба“ в САЩ, в Гранит Сити, наричан тогава „Българската Америка“.

Йеромонах Теофилакт отбелязва в свое писмо до Светия синод, че е учредил първото Българо-македонско дружество „Надежда“ в Медисън.

Теофилакт съобщава, че една от първите му работи била да образува споменатата национална патриотична организация.

Урежда откриването на първите български църкви в Северна Америка в Гранит Сити през 1908 г. и Мадисън през 1909 г.

През есента на 1909 г. йеромонах Теофилакт се премества в град Стийлтън, Пенсилвания, където оставя трета новоизградена и осветена българска черква – „Св. Благовещение“.

През 1910 година участва в зала „Лейбър Темпъл“ с около 200 души учреждава македоно-българската източноправославна църковна община „Св. св. Кирил и Методи“ в Торонто. Става пръв уредник на новопостроената и открита на 24 май 1911 година църква.

Пандо Сидов и Димитър Малинчев издават вестник „Българска искра“ през 1910 година, а през 1912 година сам издава вестник „Балканска звезда“.

В същото време Димитър Малинчев призовава през 1911 г. в църквата Св. св. Кирил и Методий в Торонто, към обединението на всички български емигрантски организации в САЩ и Канада. Разглежда създаването на Македоно-Одринска Българска Народна Организация (МОБНО) в Америка като фактор, който ще спомогне за по-скорошното освобождение на поробените краища.

И отново пътува от град на град, за да пропагандира своите идеи. Може да се предположи, че тази засилена активност на йеромонах Теофилакт има връзка с едно негово кратко завръщане в България през 1912 г., когато той вероятно се е срещал с ръководството на ВМОРО.

В реферат на тема „Нашата организация в Северна Америка – цел и средства“ произнесен на учредителния конгрес на Македоно-одринската българска народна организация (МОБНО) на 21 септември 1913 г. в Чикаго, той заявява:

„ Ние сме в Америка, далеч от страдалното ни Отечество. Но това не ще да каже, че сме престанали да бъдем българи. Океанът не може да погълне под своите сини вълни воплите и страданията на българския народ. Те долитат до нас. Високите планини, които се изпречват, не могат да скрият от очите ни ликовете на цял легион български борци и мъченици. В мъртвешкия поглед на тия борци четем една повелителна заповед: „Българино, дето и да си, продължавай нашето дело! “

Организира вечерно българско училище в Торонто, а през 1913 година издава и „Английско-български речник“. През 1918 година архимандрит Теофилакт е обявен за почетен председател на Торонтската църковна община. Димитър Малинчев спомага за развитието на просветното дело в „Новия свят“. Две години преди това записва медицина в Тринити колеж към Торонтския университет, където е сред първите по успех. На 15 ноември 1921 г. българинът получава специалност „хирург“. Той решава да се оттегли от духовното поприще и се отдава на медицинска практика. От този момент до края на живота си е известен под името д-р Малин. През юни 1921 г. Малинчев се жени за Евгения Христова от Криворечна паланка, Македония. Ражда им се син, на когото дават името Юлиус. Пред Малинчев се открива нова житейска страница в служба на болните.

Димитър Малинчев умира на 30 април 1949 година в Торонто

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!