На днешната дата умира актрисата Милка Туйкова!

Милка Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември 1927 г.

Първоначално Милка Туйкова учи две години „Английска филология“. Завършва специалност „Актьорско майсторство“ през 1951 г. във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Николай Масалитинов.

През същата година дебютира в ролята на Севда от „Снаха“ на Караславов в Бургаския театър и остава в тамошната трупа в периода (1951-1979). Най-известните театрални роли на Милка Туйкова са: Людмила, Наташа, София (съответно от пиесите „Васа Железнова“, „На дъното“, „Последните“ на Максим Горки), Катерина Иванова (от „Престъпление и наказание“ на Достоевски), Анисия („Силата на мрака“, Лев Толстой), Татяна („Разлом“, Борис Лавреньов), Севда („Снаха“, Георги Караславов), Росица („Село Борово“, Крум Велков), Яна („Вяра“, Тодор Генов) и други.

Дебютът на актрисата в киното е през 1952 г. във филма „Данка“. Има многобройни филмови участия, като Ана Маркова в „Наша земя“ (1952), Лекарката в „Законът на морето“ (1958), Баба Йорданка в „Матриархат“ (1977) и други.

loading...

Милка Туйкова печели награда за женска роля на VII МКФ в гр. Карлови Вари, Чехословакия през 1952 г. Носителка е на орден „Кирил и Методий“ I ст. Получава званието „Заслужил артист“ през 1970 г. Удостоена е със званието „Почетен гражданин на Бургас“ през 2003 г.

Член е на САБ (1951).

Милка Димитрова Туйкова умира на 26 юни 2008 г. Погребана е в София.

Поклон пред паметта и!

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!