На днешната дата е роден генерал-майор Асен Николов!

Ген. Асен Николов Николов е български офицер, генерал-майор, началник на 12-та пехотна дивизия по време на Първата световна война (май 1917 до септември 1918).

Асен Николов е роден на 15 май 1867 г. в Търново. През 1885 г. завършва военното училище, като на 6 септември е произведен в чин подпоручик. През 1900 посещава щаб-офицерски курсове.

През Сръбско-българската война (1885) е младши офицер в 3-ти пехотен бдински полк, с който се сражава при Трън, Сливница и Пирот. По време на Балканската война 1912 – 1913 г. се сражава при Петра, Караагач, Люлебургаз и Одрин. В Междусъюзническата война от 1913 г. Николов воюва срещу гръцките войски като командир на Седми пехотен полк. През Първата световна война командва Първа бригада от Шеста пехотна Бдинска дивизия, с която превзема Зайчар. Асен Николов се сражава и в Добруджа (1916 – 1917 г.), а от май 1917 г. до септември 1918 г. е началник на Дванадесета пехотна дивизия, с която воюва на Македонския фронт. В края на войната Николов е началник на Втора пехотна Тракийска дивизия, с която се сражава при Велес, Щип, Куманово. До декември 1918 г. той е началник на четвърта Преславска дивизионна област.

Награден е с:

loading...
  • Орден „За храброст“ 3-та и 4-та степен, 1-ви клас, 4-та степен, 2-ри клас и 4-та степен със знак за отличия;
  • Орден „Свети Александър“ 4-та степен с мечове по средата, 5-та степен без мечове;
  •  Орден „За военна заслуга“ 5-ти клас на обикновена лента.

Генерал Асен Николов умира през 1928 в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!