На днешната дата е роден актьорът Константин Коцев!

Константин Коцев е известен български актьор, любимец на няколко поколения.Родене е на 4 юни 1926 г. в Истанбул. Завършва ВИТИЗ през 1957 г., а година по-рано участва във филма „Две победи“. След това играе в „На малкия остров“, „Инспекторът и нощта“, „Случаят Пенлеве“, „Бялата стая“, „Топло“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“., „Шведските крале“ „Бягство в Ропотамо“, „Привързаният балон“ и др. Последната му филмова роля е в „Рапсодия в бяло“.

Константин Коцев е един от основателите и дългогодишен актьор на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1958-1984). Играл е в Драматичния театър „Адриана Будевска“, Бургас (1958-1959) и в Театър „София“ (1984-1990). От 1990 г. е артист на свободна практика.

Член на СБФД.

Сред най-ярките сценични изпълнения на Константин Коцев са моноспектакълът „Дневникът на един луд“ на Гогол, Жевакин от „Женитба“, Крутицки от „И най-мъдрият си е малко прост“ от Островски, „Тартюф“ от едноименната комедия на Молиер. Играл е в пиеси на Йордан Радичков — „Януари“ и „Суматоха“, както и в пиесата на Никола Русев „Старчето и стрелата“, поставена от Методи Андонов.

loading...

В последните години от живота си Константин Коцев се разболява от болестта на Алцхаймер и умира на 4 август 2007.

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!