На днешната дата е родена Проф. д.ф.н. Албена Бакрачева!

Проф. д.ф.н. Албена Бакрачева е български филолог и преводач на художествена литература.

Албена Бакрачева е родена на 3 юли 1961 г. в София в семейството на юрист. Тя е внучка на българския революционер и деец на ВМОРО Григор Бакрачев. През 1984 г. завършва българска и английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира в John F. Kennedy Institute for North American Studies към Берлинския свободен университет (1992), в State University of New York Geneseo (1993-94) с Фулбрайтова стипендия и в 1999 Summer Institute on Contemporary American Literature. University of Louisville, Кентъки (1999). От 2007 г. е член на международната асоциация Thoreau Society, USA.

От 1989 г. Албена Бакрачева е омъжена за писателя и преводач Венцеслав Константинов. Имат две дъщери.

През 1995 г. Бакрачева защитава докторска дисертация върху английския просвещенски роман и българската следосвобожденска белетристика. Става преподавател по композиция на писменото изложение в Американския университет в България, Благоевград и по антична, западноевропейска и американска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Хабилитира се през 1999 г. и е избрана за доцент по западноевропейска и американска литература в Югозападния университет „Неофит Рилски“, Благоевград. Изнася лекции и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2002 г. е редовен доцент по американистика в Нов български университет. През 2007 г. придобива научната степен Доктор на филологическите науки. От 2009 г. е професор по американска литература.

loading...

От 2008 г. Албена Бакрачева преподава и в Университета на Мачерата, Италия (Università degli studi di Macerata, Italia)

Има над 250 публикации и научни изяви в България и в чужбина.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!