На днешната дата е родена Проф. д-р Адриана Благоева!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Проф. д-р Адриана Благоева!

Проф. д-р Адриана Благоева е български хоров диригент. Ръководи Хора на софийските момчета от 1989 г. Под нейното ръководство хорът разширява и обогатява музикалния си репертоар, активизира концертната и звукозаписната си дейност, печели престижни награди на международни хорови конкурси. Адриана Благоева превръща Хора на софийските момчета в певческа школа с три концертни формации – момчешка, младежка и смесена.

Адриана Благоева е родена на 5 март 1960 г. Завършила е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалност „хорово дирижиране“ и понастоящем е професор по хорово дирижиране в Академията. Удостоена е със „Специалната награда за диригент“ от Първия международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 г. С Хора на софийските момчета е спечелила една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от седем международни хорови конкурси, „Сребърна лира“ /1998 г./, „Златна лира“ /2003 г./ и „Кристална лира“ /2009 г. и 2012 г./ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, Златен плакет на Българския хоров съюз, престижната награда „Музикант на годината“ за 2002 г. в категорията „Активна творческа дейност“ в класацията на програма „Allegro vivace“ на Българското национално радио и много други. Хорът на софийските момчета има издадени девет самостоятелни диска и участва в други девет съвместно с други музикални формации.

Проф. д-р Адриана Благоева е участвала в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене, музикалната педагогика и възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!