На днешната дата е родена Милена Цанева!

Милена Цанева е български литературовед и литературен критик, член-кореспондент на Българската академия на науките от 1997 г.

Милена Георгиева Цанева е родена на 20 май 1930 г. в село Борован Врачанска област в семейството на литературния критик и историк акад. Георги Цанев и на поетесата Пенка Цанева-Бленика. Сестра е на биохимика акад. Румен Цанев. Съпруга е на лекаря-гинеколог проф. д-р Иван Г. Пенев.

През 1953 г. Милена Цанева завършва българска филология в Софийския държавен университет. Защитава докторска дисертация на тема „Иван Вазов в Пловдив“.

От 1970 г. Милена Цанева е ст.н. с. I степен в Института за литература при БАН. От 1980 г. е ръководител на Катедрата по българска литература във Филологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За периода 1970-1972 г. е редактор в отдел „Критика и литературознание“ в издателство „Български писател“, а от 1976 до 1989 г. е заместник-главен редактор на сп. „Литературна мисъл“. От 1984 г. е редактор, а от 1991 г. – заместник-главен редактор на сп. „Език и литература“. Член е на Съюза на българските писатели.

loading...

От 1954 г. Милена Цанева сътрудничи на българския периодичен печат с литературно-исторически и литературно-критически студии, статии и рецензии. Работи основно в областта на българската литература след Освобождението. Особено внимание Цанева отделя на живота и творчеството на Иван Вазов. По-специални научноизследователски интереси проявява и към българската поезия между двете световни войни – Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев, Атанас Далчев, Христо Радевски, Никола Вапцаров. Нейно е и първото обстойно изследване на творческото развитие на Светослав Минков, с което още през 1957 г. се нарежда между изследователите, които насочват българското литературознание към пренебрегвани по това време проблеми на поетиката.

За литературоведския облик на Милена Цанева са характерни професионалната ерудиция и прецизният език, съвременният поглед към литературно-историческото явления, психологическото портретиране и детайлният художествен анализ. Съвместно с Петър Динеков, Пантелей Зарев и Георги Цанев редактира Иван Вазов. Стихотворения (1968) и Иван Вазов. Повести и разкази (1971), сборника Творби и проблеми (Литературни анализи) (1979) и др. През 1978-1981 Милена Цанева е отговорен редактор на отдел в енциклопедия „България“.

В чест на 80-годишнината на Милена Цанева на 24-25 юни 2010 г. в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се провежда двудневна научна сесия.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!