Народни песни възпяват подвизите на Ангел войвода

Ангел войвода, чието име е Ангел Стоянов Кариотов, е виден български хайдутин, който предвожда чета от 30-те до 60-те година на ХІХ век.

В продължение на цели тридесет години той защитава от посегателствата на османските поробители населението в Хасковско, Пловдивско и Родопите. Смелостта и подвизите му са възпети в народното творчество, а за юначеството му се разказват легенди.

Бъдещият войвода започва земния си път на 8 август 1812 г. в хасковското село Козлук (дн. село Драгойново), в бедно, но патриотично българско семейство. Още от малък той е закърмен в любов към народа си и омраза към петвековния турски поробител.

В боевете с турските потери Ангел войвода се проявява като смел и находчив хайдутин, отмъщавайки за поруганата чест и посегателствата над българската население. Смелият българин загива в сражение с преследващи го османски части през 1864 г., като точната дата на смъртта му не е установена от нашите историци.

Приживе легендарният хайдутин става основен дарител и инициатор за изграждането на единствения български манастир, построен по време на турското робство – основания през 1856 г. Араповски манастир „Света Неделя“. Той бързо се превръща в скривалище и убежище на редица наши революционни дейци, сред които е и Апостолът на свободата Васил Левски

loading...

Със своята дейност като хайдутин Ангел войвода оставя трайна диря в борбата на народа ни с турския поробител. Днес на негово име е наречен един от върховете в Рила планина – Ангелов връх.

Ангел войвода

– Дали си имаш висока кукя,
Ангеле бре, войводо де?
– Мойта йе кукя зелена бука,
дружино бре, юнаци бре!
– Дали си имаш стара майчица,
Ангеле бре, войводо де?
– Мойта йе майка гора зелена,
дружино бре, юнаци бре!
– Дали си имаш млада булчица,
Ангеле бре, войводо де?
– Мойта йе булка дългата пушка,
дружино бре, юнаци бре!
– Дали си имаш дребни дечица,
Ангеле бре, войводо де?
– Мойте са дяца дребни куршуме,
дружино бре, юнаци бре –
където ги прата, работа ми вършат,
дружино бре, юнаци бре,
работа ми вършат, назад се не връщат,
дружино бре, юнаци бре!

Източник: desant.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!