Легенда за Шишмановото дърво

Съществуват много легенди за Търново и за цар Иван Шишман. Една от тях е легендата за Шишмановото дърво.

Било пролетта на 1393, когато Иван Шишман бил в Търново и се тревожел от приближаването на нашественика. Една вечер дружина войници стояли край голям огън и си говорели за опасността и за семействата си, оставени извън крепостта. Били близо до храма “Св. Петка”. Иван Шишман отишъл при тях, говорели за предстоящото зло. Изведнъж Иван Шишман грабнал недогоряла главня, вдигнал я високо над главата си и извикал силно в ранната утрин:

“Когато от тази главня израсне дърво, България и българският род ще бъдат свободни.” А после той забил главнята в земята.

По-после Иван Шишман тръгнал да брани българската земя и вече не се завърнал. Когато турците нахлули в крепостта, разрушили всичко, а главнята останала под руините…Нижели се векове. И един ден станало чудо. Изпод камъните, където се знаело, че е забита главнята, се показало нежно стръкче. То започнало бързо да расте. Скоро се превърнало в мощен дъб със силно разклонени клони, които се издигнали по-високо от другите дървета. Старците сочели дървото на внуците си и казвали: “Онова дърво – ­ то е Шишмановото. Израснало е от главнята. България ще бъде свободна.”

Към края на 1907 г., според някои данни, Шишмановото дърво достигнало в дънера си два човешки обхвата.

loading...

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.