Легенда за село Пепелина

Пепелина е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе. Край селото се намира пещерата Орлова чука. Селото се намира в живописен каньон на река Черни Лом, в природен парк Русенски Лом. Ето какво гласи една легенда за селото:

Имало едно време едни боляри, които се заселили по бреговете на трите Лома и започнали да строят крепости и църкви. Появили се и монаси, които години напред, изсичайки варовика на скалните масиви в каньона, направили свои светилища. Но дошли и лоши времена. Когато Османската империя започнала да настъпва по българските земи, за да се защитят от грозящата ги заплаха, заселниците по Лома започнали да строят крепости, но и това не помагало. Главният велможа осъзнал, че краят е близко, и решил да скрие най – хубавата девойка, принцесата, в пещера над селото, която гледала точно към калето и била на същата височина. До пещерата се стигало по стъпала, изсечени в скалата. И сега в скалата могат да се видят идеално изсечените два отвора (правилни квадрати), които са като прозорци на къща. Били скрили там хубавицата, но славата за хубостта ѝ достигнала чак до завоевателя на региона и той решил да я издири. Тръгнал той да я търси и щом я намерил се влюбил в нея.

Заедно с неговите поданици се опитвали по най – различни начини да превземат пещерата и когато най – накрая успели да достигнат до девойката, тя скочила, за да не бъде поробена от душманина. Паднала точно пред поробителя си и той, от ярост и любов по нея наредил всичко да бъде изпепелено до основи. От тогава селото носи името Пепелина (село, възникнало от пепел). Някои казват, че името на принцесата било Пепелина, защото била като жар птица.

Според местните е било така, а доказателствата в наши дни са в основите на всички стари къщи из селото. По оградите могат да се видят флорални мотиви и следи от изящно изсечени орнаменти, които най – вероятно са останали от миналото величие на селището. Днес могат да се видят следите от иманярски набези по изсечените със стил и майсторство варовикови камъни, и за съжаление историята се отмива от времето. Не остават вече местни възрастни хора, които да разказват легендите, а съвремието е обърнало гръб на това наистина невероятно място. В момента пещерата от легендата над село Пепелина не може да бъде посетена, освен от професионалисти алпинисти и спелеолози, а е толкова интересна.

loading...

Източник: legends-ruse.weebly.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!