Легенда за потъналата камбана

На най-високото място на Царевец някога имало красива камбанария. Камбаната, която огласяла царския град и околността, била изработена от прочут майстор.

Самият Иван Асен II поръчал тази камбана и наистина тя звъняла с меден глас за добро и лошо. По-късно, когато турците завзели Търново, нарекли това място Чантепе (Камбанен връх), направили на джамии красивите църкви, а камбанарията изгорили. Когато догорели и последните дъбови греди, тежката медна камбана рухнала на земята и потънала.

Турският паша искал да заличи всеки спомен за нея и затова заповядал да я изкопаят и да направят от нея секири. Започнали турците да копаят, но колкото по-дълбоко стигали те, толкова повече потъвала камбаната. Не могли да я открият и се отказали. Дори забравили за камбаната. Но българите никога не забравили, че камбаната е някъде там и когато дойде време, ще се обади. Затова зачакали.

Легендата разказва още, че през 1876 г., когато избухнало Априлското въстание, всяка нощ изпод земята на Царевец ехтяла камбана. Звънът й бил ту бодър, ту тъжен. Но когато година по-късно войските на Гурко влезли в Търново, камбаната възвестила техния победоносен ход с тържествен звън.

На най-високото място на Царевец днес се издига Патриаршията. Според археолога Йордан Алексиев в легендата има частица истина. Още повече че в Брашовския миней тази камбана я има нарисувана.

loading...

Първите разкопки на Царевец е правил Жорж Сьор през 1900 г. Но данни за намерена камбана няма. Шест години по-късно Моско Москов открива кладенец кула. Тогава кладенецът бил почистен и от него бликнала вода, която според историите, предавани от уста на уста, е утолявала жаждата на войниците. Кладенецът се намира на няколко метра от Патриаршията и е дълбок 150 м и според преданието стига чак до реката.

Пак според легендата в него са всички богатства на българските царе и всичкото злато. Преди години е имало акция по неговото почистване, но амбициозните мъже стигнали само до 9 метра дълбочина. Кладенецът има диаметър 70 на 90 см и е много трудно да се влезе в него. Вътре може да слезе само един човек, и то със специално оборудване. Може би заради това и иманярите не са успели да стигнат до водата в кладенеца и естествено, до златото.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: starotarnovo.ucoz.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.