Легенда за водопада Горица

Овчарченският водопад „Горица“ се намира в северното подножие на Рила, в близост до село Овчарци и до град Сапарева Баня. Това е най-ниско разположеният водопад в Рила – на 900 метра надморска височина. Намира се по течението на река Горица, събираща води от склоновете на върховете Крива Соспа, Каменна мандра и Кабул.

Водопадът е висок 39 m и в долната си част образува тераса. До него се достига по екопътека, започваща от горния край на село Овчарци и достигаща до местността Соколов изглед на 1200 метра надморска височина. Освен големия водопад, нагоре по течението на реката могат да се видят и още шест по-малки водопада с височина 5 – 15 метра.

Името на реката и на водопада произлиза от историята на красива девойка от селото на име Горица. Легендата разказва за Горица и нейния избраник Йовица, които живеели щастливо в селото. Но Горица била много красива и един ден беят изпратил хора да я отвлекат. Младата мома побегнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали. За да се спаси от тях, красивата девойка се хвърлила в реката от високата скала, а местните хора нарекли близкия водопад и реката на нейно име.

Източник: wikipedia.orgopoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!