Легендата за Ягодинската пещера

Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина.

Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско с дължина 7 км.

Проучванията на пещерата започват през 1963 г. от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев. Възрастта на Ягодинската пещера е 275000 години.

Според легендата обаче най-красивата пещера в Родопите крие огромна болка. Според предания Ягодинската пещера е гроб на огромна част от някогашните жители на село Ягодина.

Разказва се, че при едно от множеството прииждания на нашественици към село Ягодина, жителите в стремежа си да избягат се скрили в пещерата. Там се укривали около 400 човека, които обаче били предадени на недоброжелателите.

loading...

След като разбрали за скривалището на селяните, завоевателите замислили план с който да унищожат укриващите се по ужасен начин.

В яростта си нашествениците затворили входа на пещерата, като издигнали зид от порядъка на 3 метра и запалили огън. По този начин кислорода в пещерата много бързо се изпарил, а тези, които се намирали вътре умрели по ужасно мъчителен начин.

Тъврди се, че тези, които умирали първи били погребвани от останалите с камъни. Останките на последните са намерени из пещерата. Откривани са скелети сплетени в последна прегръдка деца и родители, влюбени, стоящи един до друг, заедно посрещнали смъртта.

Трагичната история, съчетана с приказните пещерни образувания, скрити в Ягодинската пещера я правят една от най-посещаваните и най-красивите пещери на страната ни.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!