Легендата за скален феномен „Тримата братя“ край Айтос

На 1 км. северно от града, в местността Казаните, се намира чудно скално образувание от три скали, изваяни от природата, така че наподобяват трима великани.

От тази причудлива природна скална група измъчвания поробен народ е създал легендата за Тримата братя. Той е оприличил трите скални великана на трима братя-борци и защитници на потиснатите.

Повтаряна и обогатявана от уста на уста, от поколение на поколение, тя е блестящо доказателство за отношението, което нашият народ е имал и има към борците за свобода.

„Героични битки водили по тези места трима братя – юнаци. Скалите, по които стъпвали, се огъвали по тежките им кралимарковски стъпки и оставали големи вдлъбнатини, широки и дълбоки колкото казани. Затова местността, където се намират тези природни вдлъбнатини, се нарича „Казаните“.

„Вечер тримата братя-юнаци се прибирали, за да си отдъхнат след тежките дневни боеве. За да се прикриват от враговете си, те се превръщали в три сини скали. Когато тежката бран свършила и враговете били окончателно разгромени, тримата братя – юнаци отново се прибирали в подножието на скалната планина на дълъг отдих. И днес, вкаменени, сложили огромните си кралимарковски тела върху земята, продължават да почиват до появата на нови вражи сили“.

loading...

Около скалното образувание и по околните хълмове вирее уникалното местно растение Айтоски клин, известно още и като Генгер или Бодливо сграбиче.

Източник: opoznai.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.