Кракра Пернишки – Защитникът на Перник

Кракра Пернишки е легендарен велможа и военачалник, живял през втората половина на десети и началото на единадесети век.

За произхода на Кракра се знае малко. Съществуват  предположения, че местните владетели в Първото българско царство са назначавани от централната власт, което вероятно се отнася и за владетеля на Пернишката крепост.

Този факт е познат още от времето на кан Омуртаг, когато България има добре организирана териториална структура. Относно името – безспорно е, че то е древнобългарско, подобно на други- напр. Елемаг и вероятно в основата си съдържа тотемно понятие, каквото предполжение прави в книгата си за Кракра Пернишки проф. Димитър Овчаров. Безспорно е обаче, че Кракра е бил военачалник от най-висок ранг, а Перник- важен военноадминистративен център.

Доказателство за това е намерения сребърен печат от царската канцелария, с който е скрепено важно писмо, изпратено  от централната власт. Предположението се базира и на факта, че в християнска България, Кракра е успял да запази своето предхристиянско име.

По време на войните на Самуил с Византия Кракра отбранява Пернишката крепост и нанася две поражения на византийския император Василий II, който се мъчи да я превземе.

loading...

Първата обсада на Перник е през 1004 година. Тогава Кракра отбива както пристъпите срещу крепостта, така и опитите на императора да го привлече на своя страна. Втората обсада е през 1016 година и продължава близо три месеца. Накрая византийците са принудени да отстъпят, след като претърпяват сериозни загуби.

При последния владетел на Първото българско царство – Иван Владислав, Кракра управлява обширна област, включваща 35 крепости.

През 1017 година, докато византийците опустошават южните предели на държавата, военачалникът подготвя контранастъпление. Планът му е осуетен, тъй като печенегите, населяващи земите на север от Дунав, отказват да се присъединят към войските му.

Година по-късно, след гибелта на цар Иван Владислав, Кракра се подчинява на Василий II заедно с подвластните си градове и в замяна на това е удостоен с титлата патриций.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!