Капитан Симо Соколов – поборник за свободата на България

По време на Руско-турската освободителна война от 1877/1878 г. в Кюстендилското краище (Треклянско и Босилеградско) не се водят сражения, тъй като руските войски спират придвижването си на запад до гр. Радомир и село Извор, Радомирско.

Много селяни обаче от краището участват в т. нар. Шопско въстание, организирано от руското командване и ръководено от капитан Симо Соколов.

Капитан Симо Соколов е роден в трънското село Грознатовци, което след 1918 г. влиза в Западните покрайнини, присъединени към Сърбия. Учил е в Историко-филологическия факултет в Белград. Там се свързва с българските революционери Панайот Хитов, Ильо Войвода и др. и се Посвещава на идеята за освобождението на България. В Сръбско-турската война от 1876 г. командва българската доброволческа чета. След избухването на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. постъпва в руската армия като разузнавач. Руското командване го привлича да организира въстание Западна България, което избухва след падането на Плевен на 19 декември 1877 г. Започва от гр. Трън и обхваща Трънско, Брезнишко, Радомирско и цялото краище. Участват 6000 селяни и целта е да разширят освободените територии. През януари 1878 г. Симо Соколов заедно с Ильо Марков и други войводи се включва в боевете за Кюстендил, приключили с прогонване на турските войски от града. Соколов навлиза с четата си в Македония и оглавява въстаналите българи от селата край Крива Паланка и Куманово. За няколко месеца между Санстефанския и Берлинския договор ликвидира турската власт навсякъде, с изключение на двата околийски центъра. Принуден е да се оттегли с четата си в свободна България през юни 1878 г.

След Освобождението се установява в София и става офицер от Българската армия. През 1880 г. е избран за народен представител. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. набира доброволци в София, след което е начело на доброволчески отряд.

loading...

Съпругата на Симо Соколов Цецилия Халупа, родена в Белград, е словенка с католическо вероизповедание. Преди сватбата приема православието и променя името си на София. Двамата имат шест деца. Синът Александър Соколов учи минно инженерство в Русия и математика в Софийския университет, загива като четник в Илинденското въстание.

Симо Соколов умира през 1918 г. в София.

Александър ЗАХАРИЕВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.