Евгения Кисимова – закрилницата на жените

Евгения Кисимова е търновската „неуморна обществена деятелка”, както я определя един от биографите и Петко Драганов.

Евгения Кисимова  е родена в годината, в която баща и видният търновски търговец хаджи Георги Кисимов взема дейно участие във въстанието, което организира Велчо Атанасов Джамджията, известно повече като Велчовата завера (1835).

Цялото и семейство е от общественици и революционери – по-голям неин брат е Пандели Кисимов, започнал бунтовническата си дейност още 24-годишен като участник във въстанието на Капитан Дядо Никола, а шест години по-късно и в Хаджиставревата буна. Емигрант в Румъния, учител в Плоещ и Белград, издател на книги, преводач, писател, издател на в. „Отечество” Сътрудник на дузина български възрожденски вестници. Оставил е и безценно за историците съчинение „Исторически работи: моите спомени” в четири части.

Евгения Кисимова може да бъде наречена Орлицата, закрилница на жените и девойките. Целият и живот е посветен на борбата за техните права, на развитието им в просветата и културата. Десетки са момичетата, които с нейно съдействие учат в Русия. След Априлското въстание организира събиране на пари, храни и дрехи за затворените в Търновския затвор въстаници.

През 1877 г. организира изграждането на женско дружество, което нарича „Милосърдие”. Главната задача е да се окаже помощ на ранените руски войници и български опълченци. Евгения и нейните момичета милосърдни сестри са по същество началото на сестринската дейност в България, първото червенокръстко дружество.

loading...

През 1882 г. Евгения Кисимова разширява дейността на „Милосърдие” като започва събиране средства за паметник на мястото, където са обесени въстаниците от април 1876 г., и ограждане на руските военни гробища в града.

Сред видните общественици, с които Кисимова е работила, са д-р Лонг, Петко Славейков. Тя е и журналистка – пише в „Македония”, „Право”, „Зорница”, „Читалище”, събира народни песни, учителства в неделното девическо училище, дарява на читалище „Надежда” над 500 книги от личната си библиотека и прави аналогично дарение на българското читалище в Цариград.

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!