Дора Габе е име-легенда в българската литература

Дора Габе е име-легенда в българската литература. Името й е „живо“ в сърцата на няколко поколения българи. Малцина обаче знаят, че рожденото име на поетесата е Изидора Пейсах. Родена е в с. Харманлък /дн. Дъбовик/, Добричко.

Дъщеря е на публициста Петър Габе, преселник от Русия.

Изидора завършва първо гимназия във Варна, а после се записва да следва естествени науки в Софийския университет. През 1905 г. заминава да следва френска филология в Женева и Гренобъл. След дипломирането си се завръща в България и започва работа като учителка по френски в Добрич.

Поетичната и дарба и отличното владеене на няколко езика, я правят един от най-добрите преводачи на поезия, както у нас, така и в чужбина – в Полша, Германия, Швейцария, Австрия, Чехия, Франция, Великобритания.

loading...

През 20-те и 30-те години на миналия век Дора Габе се занимава и с литературна критика. Развива се и като буден общественик-радетел за съдбата на Добруджа.

През 1925 г. получава едно предложение от Министерството на народната просвета, да редактира поредица „Библиотека за най-малките“. Това е златен шанс за нея да попадне в същинското си амплоа – да работи с любов за децата.

В периода 1939 – 1941 г. Дора Габе редактира популярното детско списание „Прозорче“.

През всички периоди на живота си, независимо от творческата и преводаческата си дейност, Дора Габе е общественик с будна гражданска съвест, виден интелектуалец. Тя е сред учредителите на Българския ПЕН-клуб, съветник по културните въпроси на българското посолство в Полша, учредител на Българо-полския комитет. Като член и председател на Пен-клуба представлява България на международни конгреси.

Първото стихотворение на Дора Габе се казва „Пролет“ и излиза в сп. „Младина“ през 1900 г. , когато тя е само на 12.

Нека си припомним едно прекрасно стихотворение за родината, което ни оставя поетесата:

Обич

 

Нашето небе е тъй дълбоко,

нашите звезди са тъй големи

и земята наша е безкрайна,

а се сбира цялата в сърце ми.

Ти ли, моя майчице, направи

тая обич толкова голяма,

че светът в нея се побира,

че в света на нея равна няма?

Че прегръщам с обичта си, майко,

нашата земя с цветя покрита,

с пресен дъжд на пладне оросена

и сдъга на златен сърп извита.

Че ми греят право във сърцето:

златно слънце, ниви позлатени,

утрин рано сребърна зорница,

в топла вечер облаци червени.

Нашето небе е тъй дълбоко,

нашите звезди са тъй големи

и земята наша е безкрайна,

а се сбира цялата в сърце ми..

Източник: impressio.dir.bgsvishtov-info.net

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!