Днес си спомняме за Лалю Метев!

Лалю Метев е български индустриалец и един от най-заможните българи преди 9 септември 1944 година.

Лалю Метев Чехларов  е роден на 28 февруари 1885 година в семейството на габровския занаятчия дядо Метю Христов Чехлар, който изучава всичките си синове в европейски университети.

Любопитното е, че Лалю Матев има четири висши образования – завършва философия в Загребския университет, западноевропейска филология в Университета в Женева, славянска филология и право в Софийския университет.

През 1911 година Лалю Матев заедно с други партньори изкупува първата българска фабрика за цимент Акционерно дружество „Златен лев“, новопостроено предприятие западно от Плевен, с датско оборудване и производствен капацитет 12000 тона годишно.

През 30 годишния си период на съществуване предприятието значително се разраства и се утвърждава като най-големият производител на цимент на Балканския полуостров.

loading...

В продължение на 20 години акционерите не получават никакви дивиденти – цялата печалба се реинвестира в производството!

През 1937 година капацитетът на завода е увеличен повече от три пъти до 40 000 тона годишно, след голяма инвестиция в нови производствени мощности, доставени от Прага.

Електричество за целите на производството се подава от собствени електрически централи!

Фабриката разполага със собствени железопътни линии.

Освен основното производство, към активите на дружеството се прибавят леярна фабрика и фабрика за производство на циментови продукти.

Анализите на цимента, правени в западни лаборатории, показват много високо качество на продукта, сравнимо с това на немските и швейцарските производители.

През Втората световна война дружеството е под пряк надзор на Министерството на финансите. Държавен контрольор води на отчет вложените суровини и реализираното производство, дружеството внася огромен акцизен данък в хазната.

Дружеството е принудително национализирано през 1947 година, като акциите му са „изкупени“ на стойност под 5% от реалната им пазарна цена… Самият Лалю Метев е арестуван в деня на преврата и заплаща огромна сума за освобождаването си. Семейство Метеви е изселено в провинцията.

Лалю Метев е известен още със своята благотворителност. Той прави щедри дарения за построяването на:

  • Народно основно училище „Метьо Христов Чехлар“ в с. Хаджи цоневия мост (Габровска околия, днес квартал на Габрово),
  • Паметник-чешма, издигнат в чест на падналите за родината през войните 1912 до 1918 г. в с. Биволаре (Плевенска околия),
  • Паметника на Васил Априлов в Габрово и др.

Лалю Метев умира на 21 август 1957 г. в град София.

Поклон!

Източник: marketingburkan.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!